Da li ste znali da Liveno posudje koristi najmanje ulja i samim tim je spremanje hrane zdravije?
Ft 2083 kružna rostilj ploča 45cm
Dimenzija ǿ 45cm sa kanalom za odliv ulja
Sa jedne strane rebrasta, sa druge ravna ploca
Odgovara gorionicima sgb -15. Sgb 04d
Ft 2083 kružna rostilj ploča 45cm
Dimenzija ǿ 45cm sa kanalom za odliv ulja
Sa jedne strane rebrasta, sa druge ravna ploca
Odgovara gorionicima sgb -15. Sgb 04d
Rostilj i liveno posudje? Uspeh zagarantovan!
Ft 335 kružna rostilj ploča 37 cm
Dimenzija ǿ 37cm sa kanalom za odliv ulja
Sa jedne strane rebrasta, sa druge ravna ploča
Odgovara gorionicima sgb -15. Sgb 04d
Ft 335 kružna rostilj ploča 37 cm
Dimenzija ǿ 37cm sa kanalom za odliv ulja
Sa jedne strane rebrasta, sa druge ravna ploča
Odgovara gorionicima sgb -15. Sgb 04d
Set rostilj, tanjirača i kotlić
Leskovac i Bezdan u vasem dvorištu!
Leskovac i Bezdan u vasem dvorištu!
FT 770 Komplet 3 tiganja 16-10-26cm
FT 800 Vok 32cm
Izaberite liveno posudje koje vam se svidja, i rostij moze da počne!
FT 204 Rostilj ploča 81x35 cm
Sa jedne rebrasta sa druge strane glatka
FT 450 Rostilj tanjirača
45 cm sa postoljem
45 cm sa postoljem
FT 62F Gril tiganj (tava)
FT 88F Rostilj ploča 40x40cm
Sa jedne rebrasta sa druge strane glatka
Odgovara gorioniku SGB 04D
Sa jedne rebrasta sa druge strane glatka
Odgovara gorioniku SGB 04D
FT 98 Tiganj 23cm
FT 503DG Liveni kotlić 21x12,2 cm 2lit.
FT 505 DG Liveni kotlić 23x14cm 3L
FT 545 DG Liveni kotlić 25x10cm 3,5L
FT 508 DG Liveni kotlić 31x15cm 4L
FT 509 Liveni kotlić 31x13,5cm 5L
FT 560 DG Liveni kotlić 37x23cm 8L
FT 570 DG Liveni kotlić 37x26cm 10L
Liveni tiganj? Odgovori na sva Vaša pitanja
Da li je liveno posudje zdravo za spremanje hrane?
- Naucnici su utvrdili da je liveni tiganj, najzdraviji i najekonomičniji za spremanje hrane.
- Preporuka lekara je da ljudi koji su anemicni ili osetljivog zdravlja, treba da koriste bas liveno posudje.
- Liveni tiganj koristi najmanje ulja i samim tim je spremanje hrane zdravije.
- Premazite vas liveni tiganj tankim slojem ulja i spremanje hrane može da počne. Hrana neće izgoreti, niti zalepiti, a ukus je osetno bolji.
- Posudje od aluminijuma reaguje u dodiru sa hranom i apsorbuje se u velikim količinama, zbog prisustva aliminijuma ne preporucuje se obolelima od Alchajmerove bolesti.
- Teflon tiganji se ne mogu koristiti na visokim temperaturama, brzo se grebu, pa koristeci ovakav tiganj sa oštećenim teflonskim premazom uopšte nije bezbedno.
- Inox posudje se se nejednako zagreva pri cemu dolazi do formiranja crnih tačaka koje gore hranu. Inox posudje nije predviđeno za visoke temperature.
- Keramičko posudje je opasno jer ispušta olovo u hranu, pogotovo kad se skine zaštitna glazura. Olovo je opasno i u malim količinama i izaziva oštećenje nervnog sistema.
- Setite se da je liveni tiganj izbor nasih baka I deka.
Da li je rostilj moguće spremiti pomoću livenog posudja?
- Najveće prednosti koje liveno posudje nudi su upravo prilagodjivost razlicitim vrstama kuvanja I neverovatna otpornost na visoke temperature. Zagrevajte liveni tiganj koliko želite, bez ikakvog straha a spremati rostilj koristeći liveno posudje postaće prava zabava.
- Liveni tiganj i grilovano povrće? Grilovanje povrća nikad nije bilo lakše, pritom je sve savršeno ispečeno spolja a ne raspada se.
- Hleb je spolja hrskav, a iznutra veoma mekan, jedan od razloga zašto je liveno posudje bilo izbor naših baka.
- Ne retko nakon kuvanja na šporetu, hranu treba zapeći u rerni. Liveni tiganj je idealan za to.
- Posudje je odlicno za kuvanje hrane, jer voda u njima moze da kljuca.
- Idealni su za spremanje hrane u prirodi, na žaru. Posudje koje može zameniti rernu i ekspres lonce u prirodi, svakako je vredno pažnje.
Da li se hrana lepi za tiganj?
- Ne, hrana se nece lepiti za tiganj ako se pre prve upotrebe premaze tankim slojem ulja ili masti i nakon toga zapece u rerni. Tako se stavra prirodni zaštitni sloj koji tiganj čini nelepljivim. Postupak se ne ponavlja pri svakom korišćenju, već kada se taj premaz skine.
- Moderno posudje koje vremenom postaje sve gore i opasnije za upotrebu, liveni tiganj što se duže koristi postaje sve bolji.
Ako koristim tiganj za prženje hrane da li će hrana da zagori?
- Da ne bi doslo do zagorevanja posudje mora biti dobro zagrejano pre kuvanja, ovim postupkom se sprecava zagorevanje hrane na pojedinim mestima.
- Zagrejan tiganj ostaje vruć i nakon gašenja ringle ili rerne. Što je jako dobro za serviranje hrane u njemu.
- To je zato što tiganj šalje veću topltu, čak 10 puta više nego tiganj od nerđajućeg čelika.
Da li Liveni tiganj ima rok trajanja?
- Liveno posudje je poznato po svojoj izdržljivosti, pa čak i distribuciji toplotne energije.
- Može se koristiti više stotina godina, ali ako zanemarite posudje, moze doci do rdjanja.
- Srećom tiganj lako mozete oživeti, nakon čišćenja, premaza jestivim uljem i pečenjem u rerni, posudje će biti kao novo i spremno za korišćenje.
- Ukoliko niste nasledili posudje, kupovinom istog, kupujete nasleđe budućim generacijama.
Pa ima li neke mane to posudje, da li je skupo?
- Posudje je teško, mora biti zagrejano pre spremanja hrane i zahteva pažljivo rukovanje kada je vruće, jer zrači toplotu mnogo više nego moderno posudje.
- Ove mane su vise nego zanemarljive, jer zdravlje nema cenu.
- Posudje mozete nabaviti u Gasko prodavnici po vise nego povoljnijim cenama.
- U poredjenu sa ne zdravim modernim posudjem, liveno posudje je znatno jeftinije. Pozovite naš tim I pitajte sve što vas zanima.
Kako se održava posudje?
Pre nego upotrebite tiganj ili nakon dugog ne korišćenja neophodno je da:
- Na tiganj dodajte kašiku masti ili ulja.
- Tiganj pečete u rerni 20 minuta na 250°C.
- Ovim postupkom tiganj dobija prirodni, nelepljivi, zastitni sloj za koji se hrana neće zalepiti.
- Nakon 20 minuta, tiganj izvadite iz rerne, prebrisite I ostavite da se osuši.
- Što se tiganj više koristi, zaštitni sloj se povećava a hrana se manje lepi.
Kako se čisti tiganj?
- Posle korišćenja, tiganj operite vrućom vodom, sundjerom uklonite hranu, I obrišite krpom.
- Nemojte prati tiganj u mašini za sudove.
- Ako se neka hrana nije skinula tokom pranja, sipajte so u tiganj I operite sundjerom.
- Ne ribajte tiganj žicom i ne ostavljajte tiganj da stoji u sudoperi.
- Nakon pranja kada se tiganj osuši, namažite ga uljem ili mašću u tankom sloju, ovako se formira zaštitni sloj i tiganj je spreman za upotrebu.
- Tiganj čuvati na suvom.